Světové ceny potravin klesly iv červenci, čtvrtý měsíc po sobě a opět se vzdálily rekordním úrovním, které zaznamenaly v březnu.
Poukázaly na to v pátek zveřejněné údaje Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství.
Jak FAO informovala, její index cen potravin, který sleduje měsíční změny v cenách obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, v minulém měsíci klesl na 140,9 bodu z mírně vzhůru revidované červnové hodnoty 154,3 bodu. Původně organizace za měsíc červen udávala index cen potravin na úrovni 154,2 bodu.
V meziročním srovnání je však index stále o 13,1 procenta vyšší. Důvodem je válka na Ukrajině, nepříznivé počasí v mnoha zemích světa a vysoké náklady na produkci a přepravu.
„Postupný pokles cen potravin z rekordních úrovní je dobrou zprávou, na druhé straně, nejistota přetrvává i nadále,“ řekl hlavní ekonom FAO Maximo Torero.
Jde zejména o nepříznivé vyhlídky ekonomiky, výkyvy na měnových trzích a vysoké ceny průmyslových hnojiv. To vše podle Torera představuje vážné komplikace pro světovou potravinovou bezpečnost.
K poklesu světových cen potravin v měsíci červenci přispěl vývoj ve všech sledovaných segmentech.
Ve srovnání s červnem se snížily ceny obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa i cukru, přičemž například ceny pšenice klesly o 14,5 %. Pomohla k tomu dohoda mezi Ukrajinou, Ruskem, Tureckem o OSN o odblokování exportu obilí z černomořských přístavů.
Ceny kukuřice se snížily o 10,7 procenta, opět po dohodě mezi Ruskem a Ukrajinou o vývozu komodity. Kromě toho k poklesu cen kukuřice přispěly dobré zprávy i od klíčových producentů jako Argentina a Brazílie, dodala FAO.