Upečte si s námi chléb za 20 korun

Je to snadné. Pomelete na kuchyňském robotu pšenici, přimícháte sůl, kmín, droždí a vodu. Zamísíte automatem ve stejné nádobě a necháte vykynout v troubě. Po upečení před vámi leží na stole 750gramový bochník, který neztrácí na kvalitě ani po třech dnech skladování. Výsledné skóre? 20 korun i se spotřebovanou energií.

Pekařství na chléb, chlebopícky či chlebovače – obchodníci tvrdí, že se stali hitem letošních Vánoc. Jelikož příprava chleba není náročným úkolem, rozhodli jsme se ukázat vám, jak na to. Pokud kráčí výbava vaší kuchyně s dobou, obejdete se i bez chlebopícky. My jsme sáhli po spotřebičích, které v redakci testujeme, abychom odhalili jejich plusy a minusy. To však neznamená, že stejného výsledku nedosáhnete v plynové troubě či s jiným strojem na mletí obilí.

Na kuchyňském robotu Bosch MUM 46CR1 jsme zemleli 500 gramů potravinářské pšenice na nejjemnějším stupni mletí. V supermarketu ji koupíte za 16 korun a robot se postará o to, aby se přeměnila na celozrnnou hladkou mouku. Výhodou mletí těsně před přípravou těsta je skutečnost, že zrno se při drcení na mouku zahřívá. Znamená to, že kynutí nezabere mnoho času.

Přidali jsme půl kostky droždí, trochu kmínu a kuchyňské soli. K 500 gramům mouky patří 350 mililitrů studené pitné vody. Hák na hnětení těsta je efektivní nástroj k tomu, aby během 10 minut hnětení aktivoval lepek v mouce. Původně drobivá směs se během hnětení postupně mění na homogenní hmotu, která ve výsledku připomíná jakousi nelepivou pastu s jemnou, poddajnou strukturou. Zjistili jsme, že je zbytečné ztrácet čas přípravou kvásku či aktivování droždí. Hák a silný motor robota se o to postarají samy.

Kynutí je důležitou fází. Trvá přibližně 30 minut, než těsto v pečící nádobě získá potřebný objem. My jsme nechali těsto kynout v troubě Electrolux EOB98000X v režimu horkovzdušného ohřevu o teplotě 40 °C. Po této fázi nastalo pečení při 230 °C. Pokud se opřete o 40 minutový časovač, můžete si být jisti, že bochník vyberete v tom správném momentě.

Inu a výsledek? Celozrnný pšeničný chléb ze surovin v jejich nejzákladnější podobě. Průmyslové mletí mouky a příprava pečící směsi se přesouvá z podniků přímo do vaší domácnosti.

Nejnovější články

Další články autora