Víte, jak pečovat o lednici?

Na chladící prostor přeplněný svátečními dobrotami a surovinami je lákavý pohled. Možná však vůbec netušíte, co všechno objevíte, vyložíte-li její obsah ven. Plíseň, námraza, rozkládající se tuky, kondenzovaná voda – to vše jsou nástrahy se kterými je třeba bojovat. Kdy jste naposledy věnovali čas její údržbě?

Umývat jednou za čtyři týdny?
Odborníci se shodují na tom, že chladnička vyrobená z tradičních materiálů vyžaduje pravidelné čištění, které by se mělo opakovat v domácnosti každé čtyři týdny. Chladící prostor s vysokou vlhkostí a stálou teplotou umožňuje rozmnožování plísní a bakterií, které pronikají do uskladněných surovin a pokrmů. Znamená to, že i přes dodržení správných teplot jsou potraviny znehodnocovány dříve, než je to nutné. Týká se to nejen zeleniny, ale také všech výrobků, které nejsou zabaleny ve vakuových obalech.

Výjimkou jsou chladničky, kde do plastů přidali výrobci ionty aktivního stříbra, které rozmnožování bakterií a růst plísní výrazně zpomalují. V takových případech stačí věnovat čas čištění chladicího prostoru jednou za tři měsíce.

Možná se vám zdá, že vaše chladnička je čistá a bezproblémová, takže se jí nemusíte věnovat. Nemusí to být pravda. Oko zachytí problém teprve tehdy, přerostl-li do velkých rozměrů. Na skleněných poličkách se hromadí tuky, které podléhají rozkladu, odtok kondenzátu v zadní části chladničky bývá většinou útočištěm pro plísně, které se i přes pravidelnou údržbu objevují znovu a znovu. Není vám to trochu povědomé.

Jak mýt?
Rychle, důsledně a úsporně. Pokud chladnička umožňuje vypnout chlazení v její vrchní části, udělejte to.
Pokud ne, budete muset vypnout napájení celku. Chlazené potraviny patří v letních měsících do speciálních termotašek, v zimě postačí použít balkon. Pokud již vykládáte obsah ven, vytřiďte suroviny, které jsou po záruce a odložte je do komunálního odpadu.

Skleněné police a plastové boxy ze dvířek vyčistíte nejlépe ve vaně. Při mytí volte mikrovláknový hadřík a saponát s dezinfekčními vlastnostmi. V prodejnách naleznete speciální prostředky s aktivními prvky proti houbám, bakteriím a plísním, většinou si však vystačíte is tradiční domácí výbavou. Přípravky s obsahem chlóru či aktivního kyslíku fungují spolehlivě. Nezapomeňte na důkladné opláchnutí, pod proudem vody stříkající zpod sprchy.

Vnitřní prostor chladničky vyčistí houbička nebo mikrovláknový hadřík se stejným saponátem. Soustřeďte se na kritická místa – zadní panel, po kterém stéká kondenzát do odtoku, jeho výpusť – zde si můžete pomoci vatovými tyčinkami – prostor v zeleninové zóně a nedostupná místa. Vnitřní prostor před opětovným sestavením vytřete suchou utěrkou. Nadbytečná vlhkost zpomaluje náběh chlazení.

A co zápach?
Správně fungující chladnička při provozu nezapáchá. Jakmile ji však odstavíte z provozu a necháte ji uzavřenou, z plastů se začnou uvolňovat těkavé látky, které se uvnitř koncentrují a vytvářejí nepříjemný pach. Co tedy dělat, když chladnička zapáchá?

Zkontrolujte nastavení provozní teploty. Ta by se měla pohybovat pod hranicí 6 °C. Prověřte spolehlivou funkčnost těsnění a pokud stále není známa příčina zápachu, nechte chladničku prověřit servisním technikem. Do chladicího prostoru může unikat plynová náplň, která zajišťuje chlazení.

Odtáhnout jednou za 6 měsíců
Prach cirkulující v bytě se ukládá na tepelném výměníku chladničky. Určitě ho znáte – jde o černou mřížku umístěnou na rubové straně, která do okolí předává teplo odebrané z chladicího prostoru. Jelikož prach působí jako izolant, předávání tepla se zpomaluje a spotřeba chladničky narůstá i přesto, že ji máte vždy perfektně odmraženou. Nejlepším pomocníkem je při čištění vysavač s jemnou hubicí s dlouhým vlasem pro čištění čalounění.

Odmrazování podle potřeby
Rozmrazování chladicího prostoru je dnes minulostí, v mrazničce je však třeba námrazě věnovat pozornost. Již centimetrová vrstva způsobí, že spotřeba energie vzroste o 75 procent. O nepohodlné manipulaci se zásuvkami ani nemluvě.

FAKTY
Největší špína
Nejvíce znečištěné jsou podnikové chladničky pro zaměstnance, o které se nikdo nestará. Jsou špinavější než toalety.
Spotřebu chladničky zvyšují
námraza na výparnících
prach na tepelném výměníku
vadná těsnění
časté otevírání dveří
nedostatečné naplnění vnitřního prostoru
nevhodně zvolená klimatická třída chladničky
Rozmrazování při vypnutém agregátu na moderní chladničce nezabere více než 15 minut času, pokud to chcete zvládnout rychleji, můžete použít speciální rozmrazovací sprej. Ten uvolní bloky ledu a námrazy během desítky vteřin. Při odstraňování buďte opatrní a nepoužívejte ostré předměty, abyste nepoškodili vnitřní rozvody chladicího plynu.

Pokud je mrazící prostor odmražen, vyčistěte jej dezinfekčním prostředkem stejně jako chladící prostor a plochy výparníků vytřete do sucha. Zabráníte tak okamžitému zamrzání kondenzátu.

Nejnovější články

Další články autora